2013. március 1., péntek

csíráztatás - lusta verzió

A csírák télen végtelenül praktikusak, hiszen  elképesztő koncentráltan tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat és, nem utolsó sorban, frissek! Tél közepén egy opcióval, méghozzá nagyon színes és sokoldalú opcióval, bővíti az étkezésünket.
Némely netes leírás annyira bonyolultnak tűnik, hogy leírom az én lusta verziómat is, hátha valakinek ez inkább kézre áll. Először is nem kell csíráztató.

Végy annyi kiszuperált befőttes üveget ahány féle magot csíráztatni szeretnél. Kell még némi laza szövésű vászon vagy szúnyogháló maradék, lényeg, hogy a víz átmenjen rajta könnyedén. Befőttes- vagy hajgumik, ahány üveg annyi. Ja, meg a magok. De más tényleg nem :)

hozzávalók

Mindegyik üvegbe tégy egyféle magból egy evőkanálnyit. Nem nagyon érdemes többet, mert -mint látni fogjátok- elég nagyot nőnek és ráadásul ritkán fogy egyszerre sok belőlük (kivéve zöld turmixba). Egyedül a hajdina az amiből több fogyhat ha müzlibe szárítva van vagy fasírtba.

hírességek jobbról: lucerna, vöröshere, retek, hajdina

Kell rájuk némi víz és ázzanak pár órát vagy akár egy éjszakát, bajuk nem lesz tőle. Most már rájuk megy a háló/vászon is és a gumi.

ott pancsikolnak

Aztán ha kiázták magukat egyszerűen ki lehet önteni belőlük a vizet anélkül, hogy bármit le kéne venni róluk vagy szűrni sőt megmozdítani kéne őket. (Mármint a magokat mozdítani ki az üvegből. Az üveget azért meg kell mozdítani.)

2 nap elteltével már látványos farkincájuk van, innentől fogyaszthatók, de érdemes még ráhúzni pár napot, hogy kicsit nagyobbak legyenek. Naponta egyszer-kétszer érdemes átöblíteni őket, de ha egyszer elfelejtődik akkor sem történik semmi.
Világos helyen több klorofill és C vitamin, sötét helyen több B2 vitamin lesz bennük.
Minél hosszabbak a csírák, annál hajlamosabbak bepenészedni, úgyhogy érdemes hűtőben tárolni a második-harmadik nap után, napi 1-2-szer átöblíteni és gyorsan elfogyasztani ;)

hajdina - 2 naposan

Hajdina csíra:
Magas A, C, B-komplex és E vitamin valamint vas, kalcium és foszfor tartalmú. Vér tisztító, egyensúlyban tartja az inzulinszintet, de a legfontosabb szerepe a mell- és vastagbélrák gyógyításában van. Felveszi a harcot a rákos sejtekkel és meggátolja az egészséges sejtek rákossá alakulását. 
 
lucerna - 2 naposan
Lucerna csíra:
Magas az A-, C-, B-, B12-, D-, E- és a K-vitamin tartalma és sok vas, kálcium, a foszfor, L-borostyánkősav és magnézium van benne.Lúgosítja a vért, így jó candida ellen, szív és érrendszeri betegségekre, asztma ellen és még sokminden másra.
Az én gyerekemnek ez a kedvence, valamiért kétpofára eszi :)



vörös here - 2 naposan
Vöröshere csíra:
Tartalmazza az összes nyomelemet, ami a mirigyek működéséhez és normális funkciójához elengedhetetlen. Gyulladás csökkentő, reumásokna kifejezetten ajánlott. A torok- és gyomorrák gyógyszereként ismerik.



retek - 2 naposan



Retek csíra:
A, B1 és B6 vitamin tartalmú és kálium, vas, foszfor, és folsav is van benne. Természetes antibiotikum, méregtelenítő, máj- és vesetisztító, még epe követ is kihajthat.
 Jobban melegít mint a felnőtt retek.
Reumásoknak borogatásként is remek gyógyír.




Egyszóval csíráztatni egészséges, könnyű, mókás és a gyerekek is imádják :)

2 megjegyzés:

  1. A legérthetőbb és legjobb leírás a csíráztatás módjáról. Köszönöm. :)

    Jázmin ;)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy hasznosnak találtad :)

    VálaszTörlés