2013. március 15., péntek

Hogyan együnk vitamint? - B12 vitamin (Cobalamin)

A vitaminhiány egy nagy félelem manapság, hiszen az ételeink tápértéke az elmúlt ötven évben átlag 20-30%-kal csappant meg. Ez valószínűleg a sürgetett termeléstől van, vagyis hogy a növényeket nagy hozamra kényszerítik. Ennek az ára, hogy felhígul a vitamin és ásványi anyag készletük.

A leghatékonyabban a táplálékokkal bevitt vitaminok szívódnak fel. Azt nehéz azonban eldöntenünk, hogy melyik vitaminból kellene bevinni. De még ha kezünkben is van egy friss vérkép eredmény, általában fogalmunk sincs, hogy melyik ételben van az adott vitamin vagy ásványi anyag. A mesterséges készítmények pedig sokszor jobban terhelik a szervezetet, mint amennyi vitamin felszívódik belőlük.

Így hát írok egy sorozatot, amiben összeszedjük a különböző vitaminok és ásványi anyagok főbb jellemzőit és az ezeket leghatékonyabban pótló ételeket.

Elsőként a B12 vitaminnal kezdjük, hiszen a vegetáriánusok és vegánok ebből fogynak ki a legkönnyebben. Ez a ma ismert legnagyobb és legösszetettebb vitamin. Enyhe hiánya okozhat vérszegénységet, fáradtságot, depressziót, dementiát, míg hosszú távú nélkülözése maradandó károsodást is előidézhet a szervezetben. Nehézség, hogy hiánytünetei évekkel azután jelentkeznek, hogy a szervezet raktárai kiürültek.

B12 vitaminban gazdag ételeink zömmel állati eredetűek. Ezek közül a leggazdagabbak:

Osztriga
(98,9 µg/100 g)

Máj
(85,7 µg/100 g)

Kaviár
(20 µg/100 g)


A sajt és a tojás szintén tartalmaz értékelhető mennyiséget, no de mit kezdjenek magukkal a vegánok? Tévhit, hogy a nálunk kapható szója termékek tartalmaznak B12-t, sajnos ehhez Tájföldig kéne menni, hogy B12 tartalmú tofut találjunk. Az inaktív élesztő pehelyben pedig csak hozzáadott B12 vitamin van.
De nem feladni! Íme a nekünk való B12 vitamin források:


spirulina alga
(48,3 µg /100 g)

Nagyőzlábgomba
(13µg/100g szárítva)

Nori tekercs (a sushi "bőre")
(12 µg/100 g)

Laskagomba
(2µg/100g szárítva)



Mosatlan gyümölcs, zöldség

Victoria Boutenko  a Nyers étel csodái című könyvében ír arról, hogy a környezetében egy kisebb felmérést végzett a nyers evők között arról, hogy kinek van B12 vitamin hiánya. Arra jutott, hogy akiknek hiánya van, azok gondosan megmossák a zöldség-gyümölcsöt fogyasztás előtt. Míg akiknek rendben van a B12 szintje, azok hanyagolják a mosást.
Szinte hallani, ahogy felszisszentetek. Nos, a „mezei” boltban kapható gyümölcsök és zöldségek először is a termesztés közben kapnak egy nagy adag mérget, műtrágyát, rovarirtót, gombaölőt. Majd a szállítás és a tárolás alatt jönnek a különböző penészedés gátlók, csótány irtók és fényezők. Így mire hozzánk kerül életveszélyesek és kénytelen vagyunk mosással ártalmatlanítani őket. Ám ha bio zöldséget veszünk, termelőtől, akkor nyugodtan fogyaszthatjuk mosás nélkül, hiszen sem a földje, sem ő maga nem lett permetezve. (Ez nem áll a messziről érkező- illetve a nagyáruházak polcain lévő bio termékekre, hiszen ezek az áruházban jó eséllyel nem részesülnek különb bánásmódban.)

Jó étvágyat mindekinek!


Források:
veganhealth.org
wikipedia
healthhalicousness

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése