2013. március 22., péntek

Hogyan együnk vitamint? - Vas



A vas egy a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, ami az oxigén szállításáért felelős test szerte. Enyhe hiánya vérszegénységet és az azzal járó fáradtságot, gyengeséget okoz. Súlyosabb vashiány a szervek elégtelen működéséhez vezet.
Ám a túlzott vasbevitel is ártalmas lehet, mert szabadgyököket hagy a szervezetben, ami megzavarja az anyagcserét, valamint szív és máj elégtelenséghez vezethet. Ráadásul a szabadgyökök szerepet játszanak a daganatos betegségek kialakulásában, valamint a korai öregedésben is.

Még sincs ok az aggodalomra, hiszen a természet nagyon okosan alakított ki bennünket. A szervezet képes szabályozni a bevitt vas feldolgozását, így a túladagolás ritka. Leginkább azoknál fordul elő, akik étrend kiegészítőkkel, mesterséges vitamin készítményekkel viszik be a vasat. Ezért is buzdítalak benneteket arra, hogy természetes formájában, az élelmiszerekkel vigyétek be a vasszükségletet.

Egyes nézőpontok szerint a húsételekből jobban felszívódik a vas, ám a növényi alapú vasforrások kevesebb veszteséget okoznak a szervezetnek, mivel szabályozottabban működnek.

Így tehát az állati eredetű vasforrások a következők:

Tenger gyümölcsei (28mg/100 g)

Máj: (23 mg/100 g)

Marha és bárány (3,7 mg/100 g)


Növényi eredetű vasforrások:

Tökmag (25 mg/100 g)

Korpa (19 mg/100 g)
Szárított fűszernövények
(kakukkfű, petrezselyem, menta, bors, majoranna)
(124 mg/100 g)

Kakaó por (17 mg/100 g)


Szintén magas vastartalmúak:
-Aszalt paradicsom (9 mg/100 g)
-Amarant (7,6 mg/100 g)
-Kesu dió (6,1 mg/100 g)
-Aszalt barack (6 mg/100 g)
-Friss petrezselyem (6 mg/100 g)
-Zab (5 mg/100 g)
-Fehér bab és lencse (3,7 mg/100 g)
-Spenót (3,5 mg/100 g)
-Tofu (2,7 mg/100 g)
-Teljes kiőrlésű gabonák (1,5 mg/100 g)

 
Mákos méz

A mák (9,39 mg/100 g) a magas vastartalomtól fekete, tehát remek vas forrás. A méz rezet tartalmaz ami segíti a vas hasznosulását, így ketten együtt tökéletes vaspótlást biztosítanak a számunkra. Elkészíthető házilag is, egyszerűen össze kell keverni a darált mákot annyi mézzel, hogy bőven ellepje. Napindítónak minden reggel egy kiskanállal be lehet venni. Finom édes, úgyhogy meg is szépíti a reggelünket.


Szöges alma

Népi gyógymódunk a vashiányra a szöges alma. 5-6 hosszú szöget megtisztítva egy almába kell szúrni és úgy hagyni éjszakára. Ha éhgyomorra fogyasztjuk, még az étvágyunkat is javítja. Egy-két hónapos kúrával már látványos eredményeket lehet elérni!


Csalán

A csalánt a fitoterápiában gyakran alkalmazzák a vérszegénység gyógyítására. Vértisztító és vérképző hatású, javítja a hólyag és a vese működését, csökkenti a vércukorszintet és segít a székletürítésben. Mind e mellett magas a vastartalma is és segíti annak felszívódását, így rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott. Nagyszerű kiegészítője például egy tavaszi méregtelenítésnek :)

Forrás:  
healthaliciousness.com
natursziget

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése