2013. április 3., szerda

Hogyan együnk vitamint? - C vitamin

A régi hajósok még tudták, hogy hosszú utak egyik legnagyobb veszélye a skorbut. Jó ideig rejtély volt, mitől is alakul ki ez a rettegett és halálos betegség. Hiába kímélte a kór a savanyúsággal utazó hajókat, csak az 1900-as évek elején jöttek rá, hogy ez bizony valamilyen vitaminhiány lehet.

A végső felfedezést, vagyis hogy miben található meg ez a hiányzó vitamin, Szent-Györgyi Albert tette meg. Egy véletlen folytán döbbent rá, hogy a mellékvese, ami akkori kutatásának tárgya volt, bizony tartalmaz hexuronsavat, azaz C vitamint.
A bökkenő viszont az volt, hogy 20 gramm hexuronsavhoz 66 kg mellékvese kell. Ehhez tudni kell, hogy egy darab ilyen mellékvese körülbelül 10-18 gramm. Így hát Szent-Györgyi tovább keresgélte, hogy miben lehet még C-vitamin. Egyik nap paprikát kapott vacsorára a feleségétől. Mi jut eszébe egy igazán orientált kutatónak? Megnézte, van e a menüben C-vitamin. Volt!

Ezért ma már boldogan és tudatosan fogyasztjuk. Lehetőleg természetes forrásból, hiszen így szívódik föl a legjobban. Mivel a C-vitamin vízben oldódó vitamin, folyamatosan ürül a szervezetből. Emiatt nap mint nap rendszeresen fogyasztanunk kell C-vitamin tartalmú ételeket!

Legmagasabb C-vitamin tartalmú ételeink:

TV paprika 100 mg/100 g
(De némely beérett példány 300 mg-ot is tartalmazhat.)


Csili paprika 242 mg/100g




Kaliforniai paprika 184 mg/100 g



Kiwi 93 mg/100g


Brokkoli 89 mg/100 g


Savanyú káposzta 80 mg/100 g

Arról, hogy mennyi a napi beviteli érték és hogy mennyi C vitamint kell ahhoz szednünk, hogy egészségesek legyünk vagy netán túladagoljuk magunkat, komoly viták folynak. Minden esetre még sosem hallottam savanyú káposzta mérgezésről, úgyhogy biztos ami biztos jó sokat egyetek így a tél végén ;)





Forrás:
Szendi Gábor
wikipedia
healthhaliciousness.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése