2014. március 15., szombat

Cézár saláta

Nem eszünk húst, mert egészségtelen vagy mert nem akarunk ártani az állatoknak. Mind a kettő olyan ok, amit a fejünkben eldöntünk és nagyon határozottak vagyunk és eltökéltek és tartjuk magunkat az elveinkhez, elhatárzásunkhoz.
És néha ilyen párbeszédet folytatunk magunkkal:
-Látod azt a cézár salátát?
-Igen. Hús van benne, nem szeretjük a húst, nem akarunk enni. Majonéz is van benne, azt se akarunk enni. Ezen kívül sajt és fehér kenyér van benne...
-Na jó, csak arra gondoltam, hogy finom.
-Akkor sem akarunk ilyet enni!
-Tudom, tudom, nem kell emlékeztetni, én csak annyit mondtam, finom.

Mert ilyen van. De az ember akkor sem szeretne értelmes gondolkodó lényeket enni, ha finomak. Valószínűleg a kutyám is nagyon finom lenne, csak ebbe belegondolni is szörnyű. Nekem ez ilyen egy ideje a többi állattal, akkor is, ha nem ismerem és ha "vágóhídra született" (micsoda hülye egy kifejezés...)
De szerencsére vannak egyéb lehetőségek a fenti párbeszédek után.
Itt van például a napfényes étterem, ahol ínycsiklandó vegán ételeket szervíroznak, például cézár salátát is.

Én ezeket használtam most a salátához.


Aztán itt vannak a jobbnál jobb "helyettesítő" termékek, amik elég sok procedúrán és feldolgozáson mennek keresztül, hogy eljussanak abba az állapotba amikor már olyanok mint a sajt vagy mint a hús. Szóval nyílván nem mindennapos fogyasztásra valóak.
(A minap volt erről egy mókás beszélgetésem, ahol arra jutottunk, hogy még az is előfordulhat, hogy ezek valóban húsból és sajtból vannak és az egész élelmiszeripar a vegákon röhög... Azért a remény hal meg utoljára.)
Szóval ezek mind segítenek nosztalgiázni egyet, felidézni ízeket, kielégíteni az ízlelőbimbóinkat, anélkül, hogy ártanánk vele vagy vérig sértenénk a saját elveinket. Szerintem :)
Mert vegánnak lenni nem feltétlen jelenti, hogy nem szeretjük a tejtermékeket vagy nem szeretjük a húst. Vegánnak lenni néha azt jelenti, hogy törődünk a környezetünkkel, hogy tudomásul vesszük, hogy mivel jár előállítani bizonyos ételeket és túl nagy árnak ítéljük életek áldozását egy jó túrókrémért vagy csirkepörköltért.


Közelebb a pirítós, háttérben a szejtán kukucskál.



Hozzávalók:

1 fej jégsaláta
4 púpos evőkanál vegán majonéz
1 szelet sült szejtán
1 szelet alaposan megpirított teljeskiőrlésű kenyér
1/2 csomag növényi sajt


A salátát felszeleteljük, a szejtánt és a pirítóst felkockázzuk és az egészet összekeverjük a "majonézzel". Ráreszeljük a "sajtot" és elfogyasztjuk jóízzel!


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése