A végső felfedezést, vagyis hogy miben található meg ez a hiányzó vitamin, Szent-Györgyi Albert tette meg. Egy véletlen folytán döbbent rá, hogy a mellékvese, ami akkori kutatásának tárgya volt, bizony tartalmaz hexuronsavat, azaz C vitamint.
A bökkenő viszont az volt, hogy 20 gramm hexuronsavhoz 66 kg mellékvese kell. Ehhez tudni kell, hogy egy darab ilyen mellékvese körülbelül 10-18 gramm. Így hát Szent-Györgyi tovább keresgélte, hogy miben lehet még C-vitamin. Egyik nap paprikát kapott vacsorára a feleségétől. Mi jut eszébe egy igazán orientált kutatónak? Megnézte, van e a menüben C-vitamin. Volt!
Ezért ma már boldogan és tudatosan fogyasztjuk. Lehetőleg természetes forrásból, hiszen így szívódik föl a legjobban. Mivel a C-vitamin vízben oldódó vitamin, folyamatosan ürül a szervezetből. Emiatt nap mint nap rendszeresen fogyasztanunk kell C-vitamin tartalmú ételeket!
Legmagasabb C-vitamin tartalmú ételeink:
TV paprika 100 mg/100 g (De némely beérett példány 300 mg-ot is tartalmazhat.) |
Csili paprika 242 mg/100g |
Kaliforniai paprika 184 mg/100 g |
Kiwi 93 mg/100g |
Brokkoli 89 mg/100 g |
Savanyú káposzta 80 mg/100 g |
Arról, hogy mennyi a napi beviteli érték és hogy mennyi C vitamint kell ahhoz szednünk, hogy egészségesek legyünk vagy netán túladagoljuk magunkat, komoly viták folynak. Minden esetre még sosem hallottam savanyú káposzta mérgezésről, úgyhogy biztos ami biztos jó sokat egyetek így a tél végén ;)
Forrás:
Szendi Gábor
wikipedia
healthhaliciousness.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése